Intervju med Newcomers Youth

RFSL ungdoms projekt Newcomers Youth tog hem priset för bästa inkludering på UNDP:s vårgala. Newcomers Youth arbetar med att öka den fysiska och psykiska hälsan för nyanlända hbtq-personer i Sverige. Vi fick en pratstund med Tine Alavi, verksamhetsledare på Newcomers Youth, och pratade om galan och vikten av ideellt engagemang.

Grattis till priset för bästa inkludering! Hur kändes det att vinna?

Roligt och helt fantastiskt! Vi kände att vi hade en chans att vinna, men det var också många andra fantastiska initiativ nominerade så det var en spännande kväll. Det var jättetrevligt att träffa nya människor och en fantastisk möjlighet att bilda ett kontaktnät och utbyta erfarenheter med personer som arbetar med liknande frågor i andra typer av verksamheter.

Vad betyder Globala målen för ert arbete?

Det har gett oss uppmärksamhet och bidragit till att fler känner till oss. Vi blir mer omtalade i media och det gör också att folk som kanske inte har tänkt på hbtq-personers situation får kunskap om de frågor vi arbetar med. Det skapar bättre förutsättningar för de asylsökande och det är nu fler personer som kommer i kontakt med oss och kan ta del av vårt stöd. Priset har också gett oss legitimitet och bekräftelse. Vi uppmärksammas och tar plats i nya sammanhang, vilket ger vår organisation bättre möjligheter.

Hur kom ni i kontakt med Globala målen i projektet?

Globala målen är en självklarhet för det vi arbetar med! Vi arbetar med människor och rättvisa och då är Globala målen någonting som kommer naturligt.

Vad händer nu för er och projektet?

Vi hittar på nya saker hela tiden. Under Euro Pride var vi en del av paraden och anordnade en ceremoni, vilket var nytt för oss. Utöver att sprida kunskap om vår verksamhet så handlar det mycket om att ta plats i den politiska diskussionen och arbeta med påverkansarbete.

Vad har du för tips till andra som vill engagera sig?

Har man ett driv och engagemang är det viktigt att våga försöka. Det finns alltid möjligheter att upptäcka nya perspektiv och saker att lära sig längs vägen. Jag har lärt mig otroligt mycket genom att vara ideellt engagerad. Oftast har organisationer inte så mycket pengar och utan ideella krafter skulle deras arbete inte vara möjligt. Det handlar också om att fundera på hur vi kan använda vår kunskap och våra erfarenheter för att skapa en hållbar framtid. Alla engagemang räknas!

 

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.