Kungaparet besöker FN-projekt under statsbesök i Bhutan

Kungaparet besöker FN-projekt under statsbesök i Bhutan

Den 8 Juni påbörjar det svenska Kungaparet ett tre dagar långt statsbesök i Bhutan, på inbjudan av Bhutans regent, Kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

Detta är det första kungliga statsbesöket i landet sedan Bhutan och Sverige etablerade diplomatiska relationer år 1985, och Kungaparet kommer att besöka två FN-projekt – ett som syftar till att minska riskerna med skogsbränder, vilka har förvärrats med klimatförändringarna, och ett som syftar till att stärka buddistiska nunnor i att ge sexualundervisning. Båda projekten reflekterar Sveriges långa partnerskap med FN för att uppnå hållbar utveckling.

”Genom sitt stöd för FN bidrar Sverige på ett mycket viktigt sätt till att utvecklingsländer ska kunna uppnå de Globala Målen för hållbar utveckling,” sade Christina Carlson, FN:s koordinator i Bhutan. ”Sverige är beslutna att föregå med gott exempel, och landet tar sig an många stora och viktiga frågor som klimatförändringarna, jämställdhet och rättigheter, både på hemmaplan och i sin utrikespolitik.”

I tillägg till Sveriges stöd för FN, vilket stödjer FN-kontor både globalt och i Bhutan, har UNICEF:s svenska kommitté bidragit med 2,1 miljoner dollar för att förbättra utbildning i Bhutan, bland annat genom dagisverksamhet och utvecklingscenter.

Den svenska Kungen och Drottningen kommer först att besöka en brandförebyggande led som omringar staden Thimplu, vilken byggts med hjälp från FN:s utvecklingsprogram och Global Environment Facility (GEF). Leden, som sträcker sig genom Debsi, Ramtokto, Kuenselphodrang och Namseling är brandförebyggande i sig själv, men underlättar också för brandkåren att korta ned responstiden när skogsbränder drabbar det här mer och mer urbaniserade området. Under budgetåret 2015/2016 rapporterades tjugofem skogsbränder, fler än dubbelt så många jämfört med året innan. Även om sådana bränder ofta är ett resultat av mänsklig aktivitet – efter att människor eldat jordbruksavfall, rensat landområden eller hanterat eld på ett oförsiktigt sätt – så får detta allvarligare konsekvenser nu än tidigare genom klimatförändringen som gett högre temperaturer och förlängda torrperioder.

“Sveriges stöd till GEF och den gröna klimatfonden är i linje med landets mål att bekämpa klimatförändringarna, och dess aspirationer att bli världens första fossilfria välfärdsstat,” sa Christina Carlson. ”Genom det här besöket kommer det svenska Kungaparet få en inblick i Bhutans liknande prioriteringar: att fortsätta vara ett koldioxid-negativt land, då omsorg för naturen är en del av Bhutans filosofi Gross National Happiness.”

Kungen och Drottningen kommer även att besöka Sangchen Dorji Lhendrup Nunnery in Wolokha i Punakha, ett av 26 nunnekloster där United Nations Populations Fund ochBhutan Nuns Foundation gemensamt driver utbildning i sexuella och reproduktiva rättigheter och gender-relaterat våld. Nunnor har stort förtroende i sina samhällen, därför kan de effektivt sprida sina kunskaper i de samhällen och skolor som de arbetar och lever i. 1200 nunnor och munkar har fått utbildning genom det här projektet.

“Tidiga giftemål, tonårsgraviditeter och låg användning av preventivmedel är vanligt bland människor i Bhutan” säger Christina Carlson. ”Nunnor är i framkant när det gäller att ge korrekt information till unga kvinnor i många delar av Bhutan, och de kan ha verkligt inflytande över tonåringars val.”

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.