Stort intresse för seminarium om hur Agenda 2030 ska bli verklighet

Stort intresse för seminarium om hur Agenda 2030 ska bli verklighet

Den 10 mars hade nästan hundra personer hade samlats till FN-förbundets seminarium Sustainable development for all – how will the vision become reality? Ämnet var just det, hur ska de Globala Målen – världens mest ambitiösa åtagande någonsin – bli till verklighet?

På scenen fanns flera experter, inte minst UNDP:s högste chef Helen Clark. Från regeringens sida var Statssekreterare Ulrika Modéer på plats, och Birgitta Ohlsson representerade den svenska riksdagen. Malin Ripa, chef för sociala frågor på Volvo var med från den privata sektorn, och Sveriges unga representant vid FN:s Generalförsamling Noura Beuroba deltog också.

Helen Clark inledde med att prata om hur medvetenhet är en av grundstenarna för att den nya utvecklingsagendan, Agenda 2030, ska kunna bli verklighet.

– Något som är mycket tydligt här i Sverige, sade Helen Clark, är att det finns en stor medvetenhet kring Agenda 2030 och de Globala Målen. En undersökning har visat att så många som 45 % av svenskarna har hört talas om målen. Det är en fantastisk siffra och en god grund att bygga implementeringen på.

Helen Clark berättade också om de avtal som fått 2015 att kallas för ”superåret för utveckling”. Flera omfattande globala avtal förhandlades fram, inte minst Addis Ababa Action Agenda, som handlar om hur utvecklingen ska finansieras, Agenda 2030, den mest omfattande utvecklingsagendan någonsin, och COP21, det stora klimatavtal som förbinder länderna att sänka sina utsläpp av växthusgaser och ta klimatproblematiken på allvar.

Under paneldebatten framfördes flera olika perspektiv. Ulrika Modéer pratade om att Sverige har satt ribban högt:

Från Vä: Noura Berrouba (ungdomsrepresentant), Malin Ripa (Volvo), Helen Clark (UNDP), Aleksander Gabelic (FN-förbundet), Ulrika Modéer (Regeringen), Birgitta Ohlsson (Liberalerna), Foto: Svenska FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander

-Vi har gått ut med att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsstat. Det är en stor utmaning, men något vi är fast beslutna att genomföra, sade Ulrika Modéer.

Från företagens sida sade Malin Ripa att det inte är helt enkelt, hon representerar trots allt ett företag som släpper ut en stor mängd avgaser. Men inom företagets gränser, sade hon, finns massor att göra. Hon fick medhåll av Helen Clark som återigen gav ett svenskt exempel: modejätten H&M, som nyligen har skärpt sina regler för goda arbetsförhållanden.

– När så stora företag som H&M går emot exploatering och säger ”not on my watch”, då får det stora positiva konsekvenser för utveckling, menade Helen Clark.

22-åriga Noura Berrouba var optimistisk:

-Den nya agendan är ambitiös, och vi har bara 14 år på oss. Men om vi alla arbetar tillsammans kan vi lyckas!

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.