73 världsledare lovar att kämpa för naturen

73 världsledare lovar att kämpa för naturen

Aldrig förr i mänsklighetens historia har naturen varit under så stor press som nu. De ekosystem som människor och andra arter är beroende av försvinner i allt snabbare takt och en miljon växt- och djurarter hotas av utrotning, enligt FN:s vetenskapspanel för biologisk mångfald (IPBES).

Hälsosamma ekosystem ligger till grund för Globala målen; de stöder ekonomisk tillväxt, upprätthåller livsuppehällen, tillhandahåller grunden för livsmedels- och vattensäkerhet och stabiliserar vårt klimat. Trots detta är vi genom vårt sätt att leva på kollisionskurs med planeten och omedelbara åtgärder krävs om vi ska vända trenden.

Idag öppnas ett FN-toppmöte på temat biologisk mångfald – UN Biodiversity Summit 2020. Temat är Brådskande åtgärder för biologisk mångfald för hållbar utveckling och är ett tillfälle för världens regeringar att visa ledarskap och engagemang för naturen genom att ta itu med drivkrafterna för förändring.

Inför toppmötet har 73 världsledare åtagit sig att sätta naturen i centrum för återhämtningen efter Corona-pandemin via Leaders ‘Pledge for Nature – ett löfte om att ta itu med klimatkrisen, minska avskogningen och föroreningarna. Bland de ledare som skrivit under initiativet finns Emmanuel Macron, Angela Merkel, Stefan Löfven och Boris Johnson.

Vi människor behöver naturen för att leva. Genom dessa löften skickar dessa ledare en enad och stark signal om vikten av att öka takten och ambitionerna för att rädda den, vilket förhoppningsvis får allt fler beslutsfattare prioriterar naturen och sätter den högt upp på agendan inför framtiden.

 

×
Blir världen bättre

Blir världen bättre?

Nu lanseras en digital kunskapsplattform som gör det enklare att förstå utvecklingen i världen.

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.