Don't choose extinction

Det är dags att sluta investera i fossila bränslen och samla alla krafter mot en grön och rättvis omställning! UNDP:s stjärnspäckade kampanj Don’t Choose Extinction vill öka medvetenheten om de skadliga effekterna som fossila bränslen har för både oss människor och vår planet.

Klimatförändringarna utgör det största existentiella hotet mot mänskligheten någonsin. Trots det spenderar världens ledare ofattbara 423 miljarder US-dollar varje år på att göra fossila bränslen billigare för oss konsumenter. Det är fyra gånger mer än vad som utlovats för att hjälpa fattiga länder att hantera klimatkrisen, en kris som blir värre för varje kronas som investeras i fossila bränslen…

Subventioner av fossila bränslen är dessutom ineffektiva och ojämlika. I utvecklingsländer är det framförallt de rika som drar nytta av de sänkta priserna på olja, gas och elektricitet. Hälften av de offentliga medel som spenderas på att stödja konsumtionen av fossila bränslen i dessa länder gynnar nämligen den rikaste 20 % av befolkningen.

Subventionerna av fossila bränslen hindrar den nödvändiga klimatomställningen och ökar ojämlikheterna mellan människor. De här pengarna skulle istället kunna betala för vaccin mot covid-19 för alla människor i världen, eller utrota den extrema fattigdom tre gånger om. Vore inte det en bättre investering?

Vi har just nu en fantastisk möjlighet att ställa om våra ekonomier och samtidigt komma på fötter igen efter pandemin. Det är dags för oss människor att sluta komma på ursäkter för att orsaka vår egen utrotning!

Håller du med? Lär dig mer om fossila bränslen och vad vi kan göra för att ställa om till ett mer hållbart sätt att leva: dontchooseextinction.com

#DontChooseExtinction

Källa: UNDP

Se filmen

×

Vi tar gärna emot dina synpunkter och tips på hur vi kan göra sidan ännu bättre!

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.