Nyfiken på de Globala Målen? Missa inte #Implement2030

Nyfiken på de Globala Målen? Missa inte #Implement2030

I september 2015 antog världens ledare de Globala Målen, en plan för att minska fattigdom och utsatthet, öka jämlikheten, stärka tillväxten och samtidigt skydda klimatet. Det är en ambitiös plan, och i år påbörjas implementeringen.

Som en del av implementeringsfasen har FN:s utvecklingsprogram och Dag Hammarskjöldfonden startat en seminarieserie, #Implement2030. Genom den kommer FN-tjänstemän, politiker, forskare, representanter från civila samhället och näringslivet och andra experter bjudas in för att dela med sig av sin syn på hur agendan ska implementeras.

Till Agenda 2030 finns en genomförandeplan och indikatorer som kommer att mäta hur det går. Dock är det upp till varje enskilt land att utforma implementeringen efter sina egna förutsättningar. Då kan det vara viktigt att samla expertis för att diskutera hur det bör göras – vilket är syftet med #Implement2030.

Det första seminariet i serien hette Preventing and Responding to Radicalisation in Africa – A Development Approach. I det fanns bland andra utvecklingsexperterna Mohamed Yahya och Ozzonia Ojielo från FN:s kontor i Etiopien på plats för att prata om våldsam extremism. Den våldsamma extremismen har nämligen ökat de senaste åren, och det traditionella säkerhetstänket med militära insatser verkar inte fungera. För att nå ut till människor som går med i grupper som Al Shabaab och Boko Haram behövs ett nytt grepp, menade Yahya och Ojielo, som föreslog utvecklingsinsatser i ett tidigt skede, för att förhindra känslan av utanförskap och frustration hos unga. Seminarium nummer två, Peacebuilding in Peaceful Societies handlade om fredsinsatser för att minska de sociala klyftorna – i Sverige! Vill du veta mer? Besök seminariernas hemsida här.

Alla seminarier kommer att live-streamas och du kan även titta på dem i efterhand, om du exempelvis är intresserad av att fördjupa dig i ett visst ämne. Är du i Stockholmsområdet, och vill vara med och lyssna, lära, diskutera och tweeta om #Implement2030? Skicka ett mail till kristin.hagegard@undp.org så får du en inbjudan nästa gång vi anordnar ett event.

×
Blir världen bättre

Blir världen bättre?

Nu lanseras en digital kunskapsplattform som gör det enklare att förstå utvecklingen i världen.

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.