Intervju med Spilloteket

Spilloteket vann pris för bästa kommunikation

Spilloteket är föreningen som arbetar med att sprida kunskap om Globala målen i skolorna genom att återanvända spillmaterial från industrin. Med sitt projekt SPILL! Min värld 2030 vann Spilloteket pris för bästa kommunikation på UNDP:s vårgala. Vi intervjuade Camilla Abramsson, en av grundarna av Spilloteket, för att ta tempen efter vinsten och höra vad som händer härnäst.

Grattis till priset för bästa kommunikation! Hur kändes det att vinna?

Vi hade haft en tung start på vårterminen 2018, var i slutet på finansieringen av vårt projekt och undrade hur vi skulle fortleva. Då såg jag att man kunde nominera till priset för bästa kommunikation. Det var helt fantastiskt att gå vidare och hela kampanjen gav oss en otrolig skjuts. Sedan kom vi ner till Stockholm och fick vara med på denna fantastiska gala. Det var helt makalöst, jag trodde inte vi skulle vinna! Det var så viktigt att ett litet gräsrotsinitiativ kan vinna ett sådant fint pris. Då kändes allting möjligt, att det vi gör faktiskt spelar roll!

Vad har förändrats efter ni vann priset?

Hela Jämtland har varit så stolta över oss. Vi har figurerat i lokalpress, radio och allt möjligt. Vi är en aktör att räkna med. Det har gett oss en legitimitet och ett förtroende. Vi får uppdrag och folk vill anlita oss. Det var superviktigt för oss att vinna det här priset.

Var det en självklarhet för er att koppla det ni gör till Globala målen?

För oss har det hela tiden handlat om barns delaktighet. Att de får vara delaktiga i sin uppväxt och utbildning och känna meningsfullhet. Det blev sedan naturligt att ha Globala målen som ett paraply i vårt arbete för barns inkludering och återanvändning av material, eftersom att målen berör alla dimensioner av hållbarhet.

Hur är kunskapen kring Globala målen i skolorna ni träffar?

Det har det hänt mycket positivt sedan vi började för fyra år sedan. Ungdomarna får ofta höra alarmerande siffror om världen, men de känner inte alltid att de har verktyg för att vara med och förändra. Det är viktigt att känna att det finns saker man kan göra för att hålla hoppet uppe och det bidrar Globala målen till, vilket också Spilloteket vill göra.

Vad skulle du ge för tips till andra som vill engagera sig?

Det kan vara ganska tungt att försöka förändra någonting själv, så det bästa tipset är att göra det tillsammans. Det finns så mycket vi kan göra på hemmaplan, så som att gå med i en lokal organisation.  Tillsammans är vi starkare!

Vad händer härnäst för Spilloteket?

Vi håller på att byta lokaler, vilket innebär att vi kan ta emot större grupper framöver, både vuxengrupper och skolgrupper. Vi har också nyligen blivit beviljade nya medel för vårt projekt HOPP, som innebär att vi under tre år utvecklar och sprider en utbildningsplattform för grundskolan. Sedan kommer den Globala skolan hit och tillsammans ska vi ha två seminariedagar i november. Det är mycket spännande på gång!

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.