Meddelande från UNDP:s chef Helen Clark på den internationella dagen för demokrati

Meddelande från UNDP:s chef Helen Clark på den internationella dagen för demokrati

Igår, den 15 september, var internationella dagen för demokrati. Detta uppmärksammades av Helen Clark, chef för FN:s utvecklingsprogram genom ett uttalande om vikten av civilsamhället för att bidra till mer fredliga, rättivsa och inkluderande samhällen:

“Människors delaktighet i det allmänna utrymmet är i själva hjärtat av demokrati. Den är en kraft som för samhället framåt. Delaktighet kan ske i demokratiska val eller i partipolitik såväl som i plattformar helt oberoende från formella institutioner.

Temat för årets International Day of Democracy är civilsamhället, och de plattformar i vilka de verkar. Det påminner oss om vikten av medborgerliga utrymmen för att uppnå rättmätigt ledarskap och social rättvisa. Det påminner oss om hur viktigt det är att skydda dessa utrymmen, och ge fler möjligheten till dialog mellan statsledningar och medborgare så att människors behov, särskilt de mest utsattas, får en röst.

Ett exempel är i Tunisien. När den nya konstitutionen skulle arbetas fram stödde UNDP en omfattande dialog med civilsamhället där, genom att anordna konsultationer mellan riksdagsledamöter och fler än 300 organisationer i landets 24 distrikt.

Livliga, oberoende och trygga plattformar medborgerlig dialog stärker demokrati. När vi nu blickar fram mot lanseringen av Hållbarhetsmålen är det viktigt att påpeka civilsamhällets oumbärliga roll för deras framgång.

International Day of Democracy vill jag försäkra er om UNDP:s fortsatta stöd för livfulla, oberoende plattformar för civilsamhället, vilket möjliggör för dess aktörer, alltid inklusive kvinnor och barn, att bidra till ett mer fredligt, rättvist och inkluderande samhälle.”

 

(Foto: Mikael Wallerstedt för Dag Hammarskjöld Foundation )

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.