Ny podcast om FN:s röst i världen

Att kriser och katastrofer avlöser varandra, att den globala uppvärmningen skapar svåra problem och att länder försöker hindra journalister och människorättsorganisationer – det väcker frågor kring FN:s moraliska röst i världen.

I ett nytt avsnitt av OmVärlden Podcast berörs just olika syner på FN, vad organisationen har bidragit med och hur den i vissa fall misslyckats. “Ingen människa kan säga, med hedern i behåll, att vi klarat flykingsituationen bra, menar bland annat Per Örnéus, ambassadör för humanitära frågor på utrikesdepartementet. “Men vi får inte glömma att kärnan är en politisk konflikt, och att FN inte klarar att agera på grund av ett lamslaget säkerhetsråd,”

Chefen för FN:s utvecklingsorgan, Helen Clark, som utsetts till en av världens 25 mäktigaste kvinnor av tidningen Forbes, har en mer optimistisk syn. Hon menar att framgångarna är stora, och att man bara behöver titta på de enorma förändringar som skett i världen de senaste 70 åren.

I podcasten medverkar även Kerstin Lundgren, riksdagsledamot (C) och Romiana Bikhasa, som ska representera Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisation (LSU) på FN:s högnivåforum för hållbar utveckling i New York i juli.

”FN – älskat och hatat” heter det nya avsnittet av OmVärldens Podcast. Lyssna på det här.

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.