Skolan mötte världen – för åttonde året i rad

Skolan mötte världen – för åttonde året i rad

Den 12-13 maj var det åter dags för fortbildningsdagarna ”Skolan möter världen.” För åttonde året i rad fick lärare från hela landet, och från alla undervisningsnivåer, möjlighet att fördjupa sig i aktuella globala frågor. De fick även tillgång till idéer och verktyg för hur sådana frågor kan integreras i undervisningen.

Under två dagar fick utvecklingsintresserade lärare ta del av föreläsningar och seminarier av en rad föreläsare. UNDP:s representant i Sverige, Caroline Åberg, presenterade de Globala Målen och hur organisationen samarbetar med olika grupper kring dem – inte minst med skolor och lärare. Monica Lorensson från PLAN pratade om flickors rättigheter, journalisten David Qviström visade hur man väljer berättelser om “de andra,” dokumentärfilmaren Khazar Fatemi berättade om sin film ”Där mitt hjärta slår” och det Somaliska bandylandslaget som pratade om filmen och projektet ”Trevligt folk.”

Huvudtemat i år var de Globala Målen, men föreläsningarna tog även upp flyktingkrisen och andra världsomspännande problem. Flera lärare beskrev att de blev berörda av de nära och levande berättelserna av flyktingars utsatta situation. Men det fanns även plats för glädje och inspiration, inte minst när utvecklingsexperten och författaren Staffan Landin föreläste. Han ifrågasatte den dystra mediabilden, inte för att den är falsk, utan för att den är missvisande och enkelspårig. Media blåser upp konflikter men rapporterar sällan om när det går bra, påminde Staffan Landin. Det ger en orättvist dyster bild av verkligheten – en verklighet som på många sätt blir bättre! Att statistiken visar minskad fattigdom, minskad barnadödlighet och ökad livslängd betyder ju att mycket i världen blir bättre och det, tyckte Staffan Landin, är en process vi alla borde stödja, inte misstro.

Skärmavbild 2016-05-17 kl. 09.49.46

Flera organisationer fanns på plats för att dela med sig av sitt skolmaterial. Här FN-förbundet och UNDP. Foto: Globala Skolan.

Under torsdagen ställdes det upp ett torg där olika organisationer kunde presentera sin verksamhet och sitt skolmaterial. FN:s utvecklingsprogram UNDP var där för att spridainformation om boken ”Blir världen bättre?” (ett samarbete mellan UNDP och Staffan Landin, klicka här för att läsa mer om den), och om de skolövningar om utveckling och om de Globala Målen som UNDP och Den Globala Skolan har arbetat fram (övningarna finns här).

“Skolan möter världen” organiseras av Den Globala Skolan (en del av Universitets- och Högskolerådet), och Sida. Vill du ta del av den här fortbildningen nästa år? Håll utkik här.

 

×
Blir världen bättre

Blir världen bättre?

Nu lanseras en digital kunskapsplattform som gör det enklare att förstå utvecklingen i världen.

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.