Vad är möjligt när världen går samman för förändring?

Vad är möjligt när världen går samman för förändring?

Vi befinner oss i en avgörande tid. I ljuset av pandemin blev det synligt hur skör vår värld är, men även hur starka vi människor kan vara. Vi står nu inför en historisk möjlighet att se på världens brister och hitta gemensamma lösningar för vår tids största utmaningar – och vi har bevisat att snabba omställningar är möjliga.

Världens länder och medborgare har visat att vi kan hitta snabba lösningar på brådskande problem, och att vi med beslutsamhet kan se resultat. Våra livsstilsförändringar under pandemin har redan fått effekter för djur, människor och klimatet:

  • I Punjab i Indien kan man se Himalaya bortom avgasröken igen
  • Längs Italiens kust kom delfinerna kommit tillbaka
  • I Kruger nationalpark i Sydafrika har lejonen återvänt

Alla utmaningar kommer med möjligheter – och världen har fått upp ångan för förändring. Nu har vi chansen att hålla den universella förändringsviljan uppe och låta den spilla över på fler områden. Fattigdom, mänskliga rättigheter, jämställdhet och klimatförändringarna är globala utmaningar som vi varit medvetna om länge, men som nu kräver vår lösningsvilja på samma sätt som pandemin.

I den här filmen från FN berättas historien om världen som den är, som den en gång var och såsom den kan vara. Det är dags att hitta nya vägar framåt och forma framtiden i en hållbar riktning – för både människan och planeten.

Är du intresserad av att veta mer om något särskilt område? Se olika kapitel och teman nedan: 

Kapitel 1: 5:09​ – Klimetet och vår planet

Kapitel 2: 11:15​ Fattigdom och ojämlikhet

Kapitel 3 : 19:25​ Rättvisa och mänskliga rättigheter

Kapitel 4: 23:30​ – Jämställdhet

×

Don’t Choose Extinction

Världen lägger hundratals miljarder dollar varje år på subventioner av fossila bränslen som förstör vår planet, samtidigt som hundratals miljoner människor lever i fattigdom. Dessa pengar motverkar klimatomställningen och ökar ojämlikheter.

Prioriteringar måste förändras om vi vill att mänskligheten och jorden ska överleva!

Klimatförändringarna utgör det största existentiella hotet mot mänskligheten någonsin. Därför lanserar UNDP (FN:s utvecklingsprogram) kampanjen ”Don't Choose Extinction” - en kunskapskampanj som vill öka medvetenheten om de skadliga effekterna som kommer med subventioner av fossila bränslen.

Om vi agerar nu så kan vi fortfarande undvika en global klimatkatastrof och se till att ingen människa lämnas utanför!

Bli en del av förändringen. #DontChooseExtinction

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.