Världsomfattande kampanj belyser världen i FN-blått inför FN:s 70-årsdag

Världsomfattande kampanj belyser världen i FN-blått inför FN:s 70-årsdag

Den 24 oktober kommer mer än 220 ikoniska monument, byggnader, muséer, broar och andra landmärken i mer än 45 länder att lysas upp i blått – de Förenta Nationernas officiella färg – som en del av den globala kampanjen ”Turn the World UN Blue” för att uppmärksamma FN-dagen och världsorganisationens 70-årsdag.

Världsberömda monument som den kinesiska muren, Gizas pyramider i Egypten, Kristusstatyn i Rio de Janeiro och Empire State Building i New York kommer att belysas i blått. Andra deltagare är bl.a. Eremitaget i Ryssland, den historiska staden Petra i Jordanien, det lutande tornet i Pisa, Imagine –fredstornet i Reykjavik och Alhambra i Spanien. I Sverige är det Globen och Kristianstads teaterbyggnad som blir upplysta på FN-dagen.
De globala festligheterna startar i Nya Zeeland följt av Australien och därifrån börjar en världsomfattande våg av FN-blått som i tur och ordning belyser olika länders och kontinenters monument.

”FN skapades för att arbeta för fred och mänskliga rättigheter runtom i världen”, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård. ”Idag möter det internationella samfundet ett ökande antal utmaningar – krig, konflikter och en global flyktingkris med det högsta antalet fördrivna sedan det andra världskriget. Det är endast genom samarbete i FN-stadgans anda, som det internationella samfundet kan tackla dessa utmaningar. Stockholm kommer att uppmärksamma FN:s sjuttioårsdag genom att lysa upp Globenarenan i blått.”

”Kristianstads FN-förening belyser i blått Kristianstads fina teaterbyggnad från 1906 för att fira FN 70 år och dess kamp för mänskliga rättigheter, fred och säkerhet och hållbar utveckling. Vi tänker globalt och handlar lokalt”, säger Jan Lindelöf, ordförande för FN-förbundet i Kristianstad.
FN:s högkvarter i New York kommer att lysas upp under två nätter i rad från och med den 23:e oktober då det årliga konserten för FN-dagen går av stapeln.
”Jag är tacksam för att alla våra medlemsstater har visat så stor entusiasm för FN:s sjuttioårsdag och dess kamp för fred, utveckling och mänskliga rättigheter”, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. ”Genom att belysa världen i FN-blått för en dag, belyser vi samtidigt vägen mot en bättre framtid.”

Medborgare uppmanas att delta i denna världsomfattande kampanj med hashtag #UNBlue tillsammans med #UN70 och skicka in sina bilder eller korta videos. Evenemangen kommer att delas med FN:s miljontals följare på Instagram, Facebook, Weibo, Flickr, m.m. Fotografier och videon av upplysta byggnader kommer att göras tillgängliga för medier via UNIFEED ( http://www.unmultimedia.org/tv/unifeed/ ) och Flickr ( http://j.mp/UNBluePhotos ).

Information om kampanjen ”Turn the World UN Blue” och andra globala aktiviteter inför FN:s sjuttioårsdag finns på hemsidan at www.un.org/UN70.

×
Blir världen bättre

Blir världen bättre?

Nu lanseras en digital kunskapsplattform som gör det enklare att förstå utvecklingen i världen.

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.