Ett nytt sätt att se de Globala målen: En tårta

Ett nytt sätt att se de Globala målen: En tårta

Under den internationella konferensen EAT Forum den 13 juni 2016 presenterade miljöprofessorn och ledaren för Stockholm Resilience Center Johan Rockström tillsammans med den indiske miljöekonomen Pavan Sukhdev ett nytt sätt att förhålla sig till de globala målen – illustrerad som en tårta.

Det understa lagret, basen, är miljömässig hållbarhet. “Planeten sätter ramarna, och de är inte förhandlingsbara,” sa Johan Rockström. “Vi har åsamkat planeten stor skada och det är dags att ställa om, och det snabbt. Men det finns hopp, vi kan göra det. Som vi säger på svenska: polletten har börjat trilla ned, både hos beslutsfattare och allmänhet.”

Högre upp kommer de sociala och så småningom de ekonomiska målen. För även om ekologin är avgörande begränsar den inte våra möjlighet till innovation, välstånd och framgång – så länge vi håller oss till klimat-smarta lösningar.

De två forskarna menade också att mat går som en röd tråd genom alla mål. “Hur vi löser matförsörjningen är faktiskt nyckeln till om vi kommer lyckas uppnå de Globala målen,” sade Johan Rockström.

Lär sig mer om hur mat är kopplade till de Globala målen, och se hela Rockström och Sukhdevs presentation här.

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.