Bästa innovation för Globala målen

 

Finalisterna till UNDPs vårgala har alla gjort något unikt för att bidra till de Globala målen och det är svenska folket som nominerat och utsett vinnarna!

Priset för bästa innovation går till det initiativ som bäst bidrar till de Globala målens genomförande genom uppfinningsrik och nytänkande teknik, arbetssätt, tjänst eller produkt.

Röstningen är nu avslutad och vinnarna koras på UNDPs vårgala den 17 april. Här kan du läsa mer om finalisterna:

 • Karma

  Genom Karmas app kan restauranger, caféer och matbutiker sälja mat som blivit över till privatpersoner för ett billigare pris och på så vis minska matsvinnet och förhindra onödigt utnyttjande av vår planet. Idag har Karma 1 000 anslutna företag i Sverige och över 250 000 användare av appen. Genom initiativet bidrar Karma till hållbar konsumtion och miljömässig hållbarhet.

  Två frågor till Karma

  På vilket sätt bidrar ert initiativ till Globala målen?
  Till år 2030 är hållbar konsumtion ett av de globala målen med delmålet att halvera matsvinnet. Vi tror på att förebygga matsvinn genom att göra det roligt och enkelt att vara med och göra skillnad. Genom vår digitala lösning har vi hittills lyckats rädda 70 ton mat från att slängas, och det är bara början.

  Vad skulle det betyda för ert initiativ att vinna det här priset?
  Det skulle såklart betyda jättemycket för oss att vinna priset för bästa innovation. Att få en erkännande på att människor uppskattar det vi gör är en stor motivation för oss. Det sporrar oss att jobba ännu hårdare för att minska matsvinnet och kunna bidra till en mer hållbar framtid på global nivå!

  Läs mer

  Rösta på Karma

 • Humanium Metal

  Humanium Metal är världens första metall som skapats av nedsmälta illegala vapen som omvandlas till råvaror för nya produkter och konst. Genom att omvandla livsfarliga vapen till ofarlig råvara har IM lyckats ta fram en viktig produkt för att bekämpa våld och fattigdom. Varje kilo metall bidrar till lösningen och varje framställd produkt för fram budskapet om fred. Intäkterna går tillbaka till människor i våldsutsatta länder.

  Två frågor till Humanium Metal

  På vilket sätt bidrar ert initiativ till Globala målen?
  Humanium Metal bidrar till Mål 16: Fredliga och inkluderade samhällen, med särskild bäring på delmål 16.4 som fastställer att olagliga vapenflöden avsevärt måste minska, samt att möjligheterna för att återvinna tillgångar ska ökas. Fredliga samhällen är en förutsättning för hållbar utveckling och inga varaktiga framsteg kan nås i en kontext präglad av våld och konflikt.

  Vad skulle det betyda för ert initiativ att vinna det här priset?
  Genom att prisas av UNDP skulle Humanium Metals roll som världens mest värdefulla metall stärkas ytterligare. Utmärkelsen skulle sätta ljus på den problematik IM arbetar med och bidra till arbetet med att smälta ner fler illegala vapen, vilket i sin tur möjliggör att delmål 16.4 uppnås innan 2030.

  Läs mer

  Rösta på Humanium Metal

 • Blommor för Bin

  Antalet vilda bin minskar dramatiskt, bland annat som följd av att blommorna blivit färre i jordbrukslandskap. Blommor för Bin bidrar till ökad biologisk mångfald genom att plantera bifodergröda åt bin, humlor och andra insekter som sin tur bidrar till ökad pollinering. Biologisk mångfald är ett eget mål i agendan, mål 15 och en förutsättning för hållbar utveckling.

  Två frågor till Blommor för Bin

  På vilket sätt bidrar ert initiativ till Globala målen?
  Vår vision är att stötta utvecklingen av One Planet Cities där människor kan blomstra inom de ekologiska ramarna för vår enda planet. Genom att utmana och belöna städers klimatarbete bidrar vi till många mål, främst: 3, 7, 9, 11, 12, 13 och 15. Klimatomställningen skapar hållbara och hälsosamma samhällen, men är också en stor vinst för djur och natur.

  Vad skulle det betyda för ert initiativ att vinna det här priset?
  Det skulle, förutom en enorm ära, innebära att vi fick ytterligare underlag och momentum för att påverka myndigheterna till att införa stöd till lantbrukare som etablerar bifodergröda. Vi ser vårt projekt som en katalysator som banar vägen mot framtiden och visar nyttan med insatsen. När vi inte behövs längre lämnar vi över metod, erfarenheter med mera till vedebörande myndighet. Priset skulle också hjälpa oss att sprida metoden internationellt. Blommor för bin behövs överallt i det moderna lantbruket.

  Läs mer

  Rösta på Blommor för Bin

 • Hidden

Röstningen är nu avslutad. Tack till er alla som röstat!

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.