UNDPs vårgala – En målmedveten kväll

17 april 2018 – Ahmed Abdirahman, Spilloteket, Fryshuset, RFSL Ungdom och Bee Urban, de är vinnarna till FN:s utvecklingsprograms (UNDP:s) pris för Globala målen för hållbar utveckling som delades ut under tisdagskvällen.  

Priset för bästa personliga engagemang gick till Ahmed Abdirahman, grundaren av the Global Village som genom Järvaveckan bidragit till såväl inkludering som stärkt demokrati. Bästa kommunikation gick till tre lärare från Jämtland som skapat Spilloteket som genom träffsäker kommunikation och spillmaterial från jämtländska industrier inspirerar barn och lärare att lösa dagens stora utmaningar.

Vinnare i kategorin bästa partnerskap blev Fryshusets plattform we_change som ger ungdomar möjlighet att möta samhällsaktörer över sektorsgränser för att tillsammans komma fram till lösningar för en mer hållbar värld. Bästa innovation tilldelades Bee Urbans projekt Blommor för bin för deras insatser för det minskade antalet vilda bin som hotar vårt ekosystemet. Kvällens sista pris delades ut av H.K.H. Prinsessan Sofia till det bästa initiativet inom kategorin inkludering. Det kammades hem av RFSL Ungdom för projektet Newcomers Youth som ger stöd till unga nyanlända HBTQ-personer.

UNDPs vårgala samlade 150 svenska nyckelaktörer för hållbar utveckling

Vinnarna mottog sina priser under ’UNDPs vårgala – En målmedveten kväll’ på tisdagskvällen på Fotografiska i Stockholm. ”Genom svenska folkets röster fick vi fram fem inspirerande vinnare som på olika sätt bidrar till viktiga samhällslösningar genom beslutsamhet, handlingskraft och uppfinningsrikedom”, säger Caroline Åberg, Sverigerepresentant för UNDP.

Evenemanget som samlade 150 svenska nyckelaktörer för hållbar utveckling från regeringen, myndigheter, privat sektor, media, akademi, civilsamhället och individuella eldsjälar arrangerades med stöd av Svenska Postkodstiftelsen. ”Vi är jätteglada att kunna stödja uppmärksammandet av dessa mycket inspirerande initiativ för Globala målen och därmed hoppas vi kunna bidra till att fler engagerar sig för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet”, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

Kvällens talare var UNDP:s Chef Achim Steiner, Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, Ardalan Shekarabi, civilminister och FN:s tidigare biträdande generalsekreterare Jan Eliasson. Artisterna Maxida Märak, Rickard Söderberg och Maja Francis uppträdde under kvällen och konferencier var vloggaren, författaren och programledaren Clara Henry.

Det är svenska folket som nominerat och utsett vinnarna!

Runt om i Sverige sprudlar det av engagemang och handlingskraft för Globala målen. På alla nivåer genomförs inspirerande och nytänkande insatser för att målen ska bli verklighet. Finalisterna till UNDPs vårgala har alla gjort något unikt för att bidra till de Globala målen och det är svenska folket som nominerat och utsett vinnarna!

Över 300 bidrag initiativ nominerades av allmänheten. Därefter har en utomstående jury utsett tre finalister inom varje priskategori, och dessa gick sedan vidare till en omröstning där svenska folket utnämnt vinnarna.

Här kan du läsa mer om finalisterna i de fem priskategorierna:

BILD: Finalisterna på UNDPs vårgala 

Röster från UNDPs vårgala

 

Följ UNDP Sverige i sociala medier för fler inblickar från galan:

Om Globala målen

Om UNDP

Hur bedöms bidragen?

Vad vinner man?

Priser: hur går det till?

Under februari så kunde allmänheten nominera initiativ till de fem priskategorierna. Över 300 bidrag kom in och en utomstående jury har därefter utsett tre finalister inom varje priskategori. Juryn består av:

Kajsa B Olofsgård - Sveriges Ambassadör för 2030-agendan

Marie Dahllöf – Generalsekreterare Postkodstiftelsen

Mats Djurberg – Generalsekreterare Unescorådet

Katinka Michall – UNDP:s Informatör för Globala målen

Jakob Trollbäck – Grundare Trollbäck + Company som utvecklade designen för Globala målen

Niklas Adalberth – Grundare av Norrsken Foundation och Norrsken House

Sofia Svarfvar – Policysamordnare för Agenda 2030, Concord

Rosaline Marbinah – Ordförande för LSU

Det är svenska folket som avgör! Mellan den 12-31 mars kunde allmänheten rösta på sina favoriter och vinnarna koras på UNDp:s vårgala den 17 april.

#BliMålmedveten


UNDP:s vårgala – En målmedveten kväll arrangeras av UNDP med stöd av Svenska PostkodStiftelsen

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.