Fullsatt lansering av ny bok om utveckling

I fredags lanserade UNDP boken Blir världen bättre? I ett fullsatt Södra Teatern i Stockholm blev det en eftermiddag i utvecklingens tecken där tal och samtal varvades med musik och dans.

Blir världen bättre? är titeln på en ny bok om utveckling i världen som skrivits av biståndsveteranen Staffan Landin, i samarbete med UNDP. Frågan löper som en röd tråd genom boken, och ställdes på sin spets när boken lanserades i fredags. I sitt inledningstal menade statssekreterare Ulrika Modéer att svaret på frågan om världen blir bättre beror på vem man frågar. Enligt vissa har 2015 varit ett (ursäkta språket) “riktigt skit-år.” 2015 var året då EU:s flyktingmottagande brast och det var det varmaste året sedan mätningarna startade, vilket påminner om att klimatförändringarna knackar på dörren.

Att vi står inför stora utmaningar var också något som Staffan Landin tog upp, då han resonerade kring boken i ett specialgjort videoklipp som besökarna fick ta del av. En ungdomspanel menade också att vi har en rad allvarliga frågor att ta itu med. Jämställdheten mellan män och kvinnor är ett exempel där går det på tok för långsamt, sade exempelvis Begonia Randhav, en av panelisterna som konferencieren Mikael Botnen Diamant intervjuade.

Men även om många utmaningar kvarstår så har också världen blivit bättre. Mycket bättre! Att fattigdomen minskat till dryga 10 procent är helt fantastiskt, och vi har ännu chansen att vända klimatförändringarna, sade Ulrika Modéer i sitt tal. Talade gjorde även Camilla Brückner, chef över UNDP:s nordiska kontor. Hon berättade om själva projektet, och gladdes åt att boken ska översättas till finska, danska, norska och isländska. En av ungdomspanelisterna menade att boken utgör en otroligt viktig motvikt mot mediernas genomdystra bild av hur det står till i världen. Särskilt glädjande då, att den kommer få så stor spridning i de nordiska länderna.

Två grupper kreativa ungdomar stod för underhållningen. Dansgruppen Enough Dance Crew dansade till Tell everybody, en låt om de Globala Målen för hållbar utveckling. När rapparna Majestic och Lagoo gav sin föreställning ställde sig publiken upp och svängde med. Även, noterades, FN-chefen och statssekreterare Modéer.

bvbs
Blir världen bättre? kan beställas i klassupppsättningar via www.gratisiskolan.se. Vill du beställa färre antal ex kan du besöka www.utbudet.se.

×

Vi tar gärna emot dina synpunkter och tips på hur vi kan göra sidan ännu bättre!

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.