Håll koll på kommande globalt plastavtal!

Håll koll på kommande globalt plastavtal!

Plast finns överallt! Tyvärr kostar vår kärleksaffär med detta material oss dyrt – det skadar vår natur, utgör risker för vår hälsa och driver på den pågående klimatkrisen.

Det är tydligt att vi behöver ändra på vår relation till plast, och det snabbt! Vi behöver ett system som inte bara tillgodoser oss människor, men också vår planet. Endast nio procent av plasten återvinns. Resten hamnar på världens sopberg och i miljön.⁠ Över 51 miljoner ton plast hamnar i naturen varje år (i storlek  motsvarar det åtta stycken cheopspyramider).

Föreställ dig detta: ett globalt avtal om plast som betydligt kan minska plastföroreningarna vi ser runt omkring oss. Låter bra, eller hur? Den goda nyheten är att det inte bara är en dröm. Senast 2024 förväntas länder från hela världen, förenade under FN:s flagg, slutföra förhandlingarna om ett avtal för att en gång för alla tackla plastföroreningarna.

Det här är inget vanligt avtal. Det hyllas som den mest avgörande miljöpakten sedan världen samlades för Parisavtalet om klimatförändringar. Besluten som fattas kan helt förändra spelreglerna och omvandla sättet som vi tillverkar, använder och återanvänder plast.

Naturligtvis är vägen till ett så viktigt mål fylld med diskussioner och förhandlingar. För att se till att allmänheten, lärare och elever kan hänga med i förhandlingarna har FN:s utvecklingsprogram (UNDP) samlat några av de väsentliga termerna och idéerna som nämns i dessa samtal.

🔗Här hittar ni guiden till avtalet!

📚Ni hittar även en mängd skolövningar för att diskutera plast och dess konsekvenser för olika årskurser här.

Fler användbara länkar:
UNEP: Beat Plastic Pollution 
Beat Plastic Pollution Practical Guide – World Environment Day 2023

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.