Inspiration: När frustration blir till handlingskraft

Inspiration: När frustration blir till handlingskraft

Ibland bubblar insikten av världens orättvisor över till ett fantastiskt engagemang. I Skapaskolans åttonde klass i Huddinge utanför Stockholm går 53 ungdomar som drömmer om en mer jämlik och hållbar värld. Drivna av känslan av att agera för att skapa en positiv förändring startade de tillsammans med sin lärare ett projekt som heter Jeans for Africa. Syftet är att uppmana till mer hållbar konsumtion och få fler att handla second hand.

Varför startade ni Jeans of Africa?

Varje dag dör 1 300 barn runt om i världen på grund av orent vatten. Samtidigt konsumerar vi i västvärlden billiga jeans utan att tänka på konsekvenserna. Det går åt cirka 10 000 liter vatten för att producera ett par jeans. För att minska på slöseriet av vattenresurser har vi startat Jeans for Africa, en hemsida där vi säljer begagnade jeans. Alla pengar som vi får in från försäljningen skänker vi till organisationen WaterAid.

Vi vill också bidra till att sprida kunskap om hur skadligt det är att köpa billiga nyproducerade kläder, i synnerhet jeans. Jeansproduktionen är väldigt dålig för miljön och släpper ut mycket gifter i floder, sjöar och hav runt om i världen. Vi vill uppmärksamma problemen med vår slit- och slängkultur och inspirera andra att handla mer second hand, och på så sätt bidra till att förbättra liven för människor på andra sidan jorden.

Vad vill ni bidra till?

Vi gör detta eftersom vi vill att världen ska vara en bra plats för alla och vi är trötta på att vänta på att vuxna ska göra skillnad! Vi vill bidra till bättre levnadsförhållanden för alla människor. Vi vill bidra till rent vatten, mindre sjukdomar, hållbar sanitet och ett hälsosammare liv för alla. Vi vill göra vad vi kan för att 1 300 barn inte ska dö varje dag på grund av orent vatten. Och för att flickor ska slippa gå flera mil varje dag för att hämta rent vatten och istället ges möjlighet att gå i skolan och få en utbildning.

Vi hoppas också att vårt projekt kan få fler människor att förstå vad som faktiskt händer när de handlar billiga kläder. Genom att sprida information och bidra till ökad kunskap vill vi förändra dagens skadliga konsumtionsmönster.

Vad får ni er drivkraft ifrån?

Vi får vår drivkraft från alla människor som väljer att engagera sig i vårt projekt, det ökar vårt självförtroende. Vårt arbete blir starkare och bättre när fler människor backar upp och står vid vår sida i kampen för en bättre värld.

Vad är era bästa tips till andra som vill engagera sig för en hållbar framtid?

Det kommer att komma motgångar längs vägen, men fortsätt alltid att kämpa! Lär dig av dina misstag och låt insikterna vägleda er framåt. Lyssna inte på människor som säger att ni inte kan. Dessutom måste ni vara pålästa.

Kunskap är det som krävs för att hitta lösningar på problem som dyker upp längs vägen. Det är också viktigt att sprida kunskap och öka medvetenheten om det ni vill förändra för att folk ska förstå varför det är så viktigt. På så vis engagerar vi fler och skapar bättre möjligheter för förändring.

Stort tack till årskurs åtta på Skapaskolan för er fantastiska insats för en mer hållbar och rättvis värld!

Här kan du läsa mer om Jeans for Africa.

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.